Wędzenie mięs oraz wędlin jest popularnym sposobem na konserwację tych produktów, jak i na nadawanie im oryginalnego aromatu oraz niesamowitego smaku. Istnieje wiele sposobów wędzenia oraz podwędzania mięs, jednak jednym z najbardziej innowacyjnych technik jest wędzenie gazowe.

Grille gazowe do wędzenia lepsze niż tradycyjne?

grillWędzeniem nazywamy proces, podczas którego dany produkt poddawany jest oddziaływaniu dymu wędzarniczego lub ciepła emanowanego przez wędzarnię. Zadaniem wędzenia jest przede wszystkim nadawaniu mięsu i jego przetworom niepowtarzalnego aromatu, zabawienia, jak również utrwalenia. Wędzenie zapobiega także rozwojowi bakterii, a także przedwczesnemu psuciu się. Podczas wędzenia oraz podwędzania zawartość wody znacznie się zmniejsza, im dłuższy proces tym większy ubytek wody. Najważniejszy w procesie wędzenia jest jednak smak. Nadawanie smaku potrawom poprzez wędzenie na grillu gazowym, uważane jest za sztukę, ponieważ smak nadaje się warstwowo. Technika ta jest niezwykle satysfakcjonująca, dlatego iż można ją nieustannie ulepszać i modyfikować. Grille gazowe do wędzenia umożliwiają wędzenie w dwóch odrębnych technikach. Pierwsza z nich jest wędzenie w temperaturze, jaka nie przekracza stu trzydziestu pięciu stopni Celsjusza.

grillNależy ona do jednej z najbardziej znanych i tradycyjnych metod. Wędzi się duże kawałki mięsa przez okres ponad czterech godzin. Do procesu wędzenia w ten sposób niezbędne są wióry drzewne, odpowiedzialne za wyjątkowy aromat, jak również kruchość mięsa. Innym sposobem, który znany jest także pod nazwą grillowanie pośrednie jest poddawanie mięsa procesowi wędzenia w w temperaturze wyższej niż uwzględnia pierwsza metoda, jednak nieprzekraczającej dwustu stopni Celsjusza. Połączenie, jakim jest dym i grillowanie pośrednie nadaje niepowtarzalny smak i zapach. Wędzenie tą metodą jest także o wiele krótsze niż wędzenie tradycyjne. Oprócz właściwej temperatury i materiału użytego do wędzenia ważne jest prawidłowe ustawienie grilla gazowego. Palnik powinien być ustawiony w taki sposób, aby płomień wydobywający się z niego nie oddziaływał bezpośrednio na mięso. Grille gazowe Broil King doskonale nadają się do wędzenia pośredniego, ponieważ wyposażone są w wysokie i głębokie piekarniki.

Wykazują się one również znakomitą cyrkulacją ciepła, jak i stopniowaniem temperatury, dzięki pokrętłu Sensi-Touch. Aby doskonale uwędzić mięso i nie pozbawić go specyficznego aromatu należy umieścić brytfannę wypełnioną wodą z ziołami lub sokiem bezpośrednio pod wędzonym produktem.