Dietetycy czy lekarze zachęcają swoich pacjentów do tego, by zdrowo się odżywiali. Mają jeść mniej przetworzonych potraw, mniej tłustych i mocno słodzonych rzeczy, a zamiast nich delektować się owocami i warzywami, najlepiej surowymi lub gotowanymi na parze. Niestety, taka drastyczna zmiana diety nie jest przyjemna.

Zastosowania miodu

miód Tęskni się za dawnymi potrawami i nawykami, przez co szybko wraca się do starego menu. Czy da się jednak skutecznie zmienić przyzwyczajenia? Warto jest poznać ciekawe metody radzenia sobie z takimi problemami na przykładzie cukru. Cukier w małych ilościach, tak jak wszystko, nie jest szkodliwy. Można go dodać odrobinę do kawy czy herbaty, czy do ciasta. Problem pojawia się wtedy kiedy pijemy masę napojów gazowanych i słodzonych soków, a potem zagryzamy je batonikami. Wtedy zdecydowanie przyjmujemy za dużo cukru, co prowadzi do otyłości. Zamiast tego białego słodzika można wybrać pyszny naturalny miód lipowy lub inny. Miód to produkt wytwarzany z pyłku kwiatowego, zbieranego i przetwarzanego przez pszczoły. W zależności od tego skąd pochodził pyłek to miód może mieć inny smak. I tak miód lipowy będzie dosyć delikatny i neutralny, ale już miód wrzosowy czy gryczany jest opcją dla smakoszy. Miód jest naturalnie słodki, więc świetnie zastąpi biały cukier.

miód do wielu dań Do wyboru są te lejące się, gęste, które z czasem się krystalizują, jak i miody kremowane, przypominające konsystencją masło. Wszystko zależy od tego gdzie wykorzystamy miód. No właśnie, jak go jeść? Jak przekonaj niejadków, że warto porzucić cukier na jego rzecz? Można zacząć od słodzenia herbaty. Ta miodem i cytryną lub imbirem będzie cudownie rozgrzewająca, idealna na zimowe wieczory. Również lemoniady czy smoothie można delikatnie dosłodzić miodem. Wtedy jego smak nie będzie wyczuwalny, ale słodyczy nam nie zabraknie. Druga opcja to słodzenie musli, granoli, czy płatków. Wiele osób dosypuje do nich cukier, mimo że one same w sobie często mają go w nadmiarze. Miód trzeba wlać do mleka i rozmieszać by nie było grudek. Trzecia opcja to dodawanie miodu do różnych słodkości. Nadaje się on do smarowania naleśników, placków bananowych, na jego bazie powstaje miodownik czy ciasto-krówka. Zaspokoi to apetyt każdego łasucha, a będzie zdrowsze.

Na bazie miodu powstają alkoholowe pitne miody, marynaty do mięsa, czy sosy sałatkowe. Zdecydowanie zastosowania miodu jest jeszcze więcej. Dzięki temu, że to produkt tak uniwersalny, który sprawdzi się i w słodkich i słonych daniach oraz napojach sprawia, że każdy może przekonać się go jedzenia miodu.