W kuchni wykorzystywane są wszelkie rodzaje orzechów. Są to orzechy laskowe, ziemne, nerkowce, czy orzechy pekan. Wszystkie zawierają dużo wartościowych składników odżywczych, zdrowe tłuszcze, mogą stać się świetnym zamiennikiem niezdrowych przekąsek. Można spożywać je na surowo, prosto z opakowania, jak również dodawać do ulubionych potraw.

Jak dobrze wykorzystać różne rodzaje orzechów w kuchni?

naturalne masło orzechoweJeśli chodzi o orzeszki ziemne, to najczęściej są one spożywane na surowo, można też je upiec lub usmażyć w skorupce. W sklepie można kupić gotowe orzeszki o smaki chilli, cebulki, czy innym, jednak zawierają one dużo tłuszczu i soli. Zamiast tego można je przygotować w domu. Orzeszki obtacza się w mieszance przyprawowej i mące z dodatkiem mleka, jajka lub jogurtu, które tworzą gęste ciasto. Potem orzeszki smaży się na głębokim tłuszczu lub piecze w piekarniku. Popularne jest też pyszne naturalne masło orzechowe. Smaruje się nim kanapki, placki, czy naleśniki. Najbardziej popularne jest właśnie masło z fistaszków, choć powstają wersje laskowe, kokosowe, czy z nerkowców. Jeśli chodzi o pieczenie ciast to tutaj orzechy laskowe i włoskie wiodą prym. Świetnie sprawdzają się jako posypka lub dekoracja brzegów ciast. Wystarczy wrzucić je do blendera i krótko zmiksować, chyba że chcemy mieć większe kawałki np. do położenia na torcie.

pyszne masło orzechowe Wtedy orzechy wystarczy pokroić nożem. Zmiksowane orzechy będą idealny dodatkiem do bezy, kremów, czy biszkoptów. Nie tylko nadadzą im orzechowego smaku, ale także sprawią, że ciasta dłużej zachowają świeżość i wilgoć. Co natomiast z orzechami nerkowca? Te są prawdziwym hitem jeśli chodzi o kuchnię wegańską. Są białe, mają delikatny, słabo wyczuwalny smak, więc stanowią idealną bazę do wielu dań. Z nerkowców robi się toczone sery jak i smarowidła na kanapki, znane są nawet przepisy na sernik z nerkowca! Dodaje się do nich zarówno słodkie, jak i słone przyprawy, takie jak różnego rodzaju zioła, sól, pieprz, czy wanilię. Wszystko zależy od tego jaki smak chcemy ostatecznie uzyskać. Nerkowcowe sery można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością.

Warto zaznaczyć, że w kuchni można wykorzystywać także roślinne orzechowe mleka, kremy, pasty czy inne przetwory. Poza umówionymi orzechami w kuchni używane są także orzechy pekan, pistacje, orzechy Pini, a także orzechy kokosowe, choć te różnią się mocno od pozostałych. Wszystkie jednak mają świetne smaki i aromaty, mogą odgrywać główną rolę w daniu bądź być neutralną podstawą tak jak nerkowce. Warto znać je wszystkie.