Gluten to wróg numer jeden współczesnych diet. Coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie go ze swojego jadłospisu. Jedni kierują się swoim zdrowiem, a raczej problemami z nim, które wywołuje właśnie składnik, inne osoby kierują się raczej popularną w ostatnim czasie modą.

Gdzie można spotkać żywność bezglutenową?

Żywność bezglutenowaDieta bezglutenowa jest zalecana przede wszystkim osobom, które cierpią na nietolerancję glutenu. Zdrowy organizm idealnie radzi sobie z jego trawieniem, lecz mimo to sporo ludzi decyduje się na zrezygnowanie z niego w swojej diecie. Wbrew pozorom nie jest to wyłącznie bezmyślne podążanie za daną modą, ale część osób nie je glutenu, bo zwyczajnie woli jedzenie pozbawione tego składnika. Taka zależność sprawiła, że na rynku można znaleźć coraz więcej produktów bez glutenu. Producenci chcą wyjść w stronę klienta,aby jak najtrafniej dopasować się do jego potrzeb i oczekiwań. W ten sposób najłatwiej zdobyć zaufanie i osoby, które stale będą korzystać z oferty danej firmy. Stawianie klienta na pierwszym miejscu i szczególnie dbanie o spełnienie określanych przez niego wymogów jest aktualnie bardzo cenione. Żywność bezglutenowa jest spotykana w różnych miejscach – zarówno na sklepowych półkach, jak i w różnego rodzaju restauracjach (zarówno tych ekskluzywnych, jak i tanich, przydrożnych miejscówkach). Warto jednak zastanowić się nad tym jak w ogóle wygląda dieta bezglutenowa i czym właściwie jest ten złowrogi składnik? Gluten to składnik takiej żywności jak na przykład mąki. To właściwie specjalna mieszanka białek roślinnych, która znajduje się w pewnych rodzajach zboża – najgłośniej mówi się o pszenicy, życie i jęczmieniu. Ich funkcją jest nadanie lepkiej konsystencji po połączeniu z wodą. Żywność bezglutenowaTo właśnie dzięki niemu ciasto zdobywa swoją specyficzną ciągnącą się strukturę. Okazuje się jednak, że gluten nie jest wykorzystywany wyłącznie przy wyrabianiu masy ciasta, lecz osoby cierpiące na jego nietolerancję muszą być stale przygotowane na to, że w którymś ze składników się on znajdzie. Dzięki swoim funkcjom jest wykorzystywany również przy wędlinach, rybach, jogurtach, napojach. Można go spotkać także w specjalnie przygotowanych owocach i warzywach (w puszce, mrożonych lub suszonych) oraz, szczególnie często przy gotowych daniach, czyli na przykład zupach w proszku, gotowych sosach itp.

Niestety wykluczenie ze swojego jadłospisu żywności bezglutenowej może również podziałać w taki sposób, że organizmowi zacznie brakować innych potrzebnych składników, które są zawarte w niektórych produktach z glutenem. Z tego względu przed decyzją o takiej diecie warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem – mają oni kompetencje, które mogą pomóc przy ułożeniu bogatej w potrzebne składniki diety.