Wraz z biegiem lat, coraz większa liczba osób przykłada dużą uwagę do zdrowego odżywiania. Jednym z bardziej istotnych jego elementów, może być spożywanie odpowiednio dużej ilości soków z owoców, oraz warzyw. Aby jednak miały one faktycznie pozytywny wpływ na zdrowie, powinny być bezwzględnie produkowane odpowiednimi metodami. Jest to w szczególności ważne mając na uwadze możliwość zachowania wszystkich pozytywnych składników, które znajdują się w owocach.

Dlaczego warto dodać do swojej diety soki tłoczone?

sok tłoczonySoki produkowane na bazie koncentratu, poddawane są bardzo często obróbce termicznej. Dodatkowo, w pierwszym etapie produkcji odsącza się od powstałej masy wodę, a następnie ją ponownie dodaje. Powoduje to usunięcie praktycznie wszystkich witamin, oraz pierwiastków, które powinny się w soku owocowym znajdować oraz poważne rozwodnienie tych, którym udało się przetrwać. Nic dziwnego więc, że obecnie coraz bardziej popularne stają się napoje takie jak tłoczony sok jabłkowy bez cukru. Ogromna zaletą tak produkowanych soków jest bowiem fakt, że nie są dodawane do nich żadnego szkodliwe dla ludzkiego organizmu substancje, przede wszystkim te w postaci barwników, czy polepszaczy smaku. Dodatkowo, soki takie pozbawione są cukru, a jedyną substancją, która znajduje zastosowanie podczas ich produkcji, jest woda.

 

sokDlatego właśnie, soki produkowane metodą tłoczoną, mogą być świetnym pomysłem na podawanie dzieciom owoców i warzyw, potrzebnych ich do rozwoju. Soki tłoczone mogą być pasteryzowane, bądź też nie. W tym drugim przypadku mamy do czynienia z sokami typu jednodniowego, które trzeba spożyć w ciągu doby od momentu ich otwarcia. Jak pokazują badania, w sokach warzywnych i owocowych produkowanych metodami tłoczonymi, pozostaje ponad 95 % wszystkich znających się w nich początkowo witamin, w tym witaminy C i E, jak również pierwiastków. Soki tłoczone mogą więc odgrywać istotną rolę w przypadku problemów z utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania gospodarki wodno – elektrolitowej organizmu. Soki takie mogą również stanowić zalecaną porcję warzyw bądź też owoców, które powinno się spożywać 5 razy dziennie.

Od pewnego czasu zwraca się szczególną uwagę na konieczność spożywania w ciągu dnia odpowiednich ilości warzyw, bądź też owoców. Jest to niezmiernie istotne, przede wszystkim dla dostarczania organizmowi odpowiednich ilości potrzebnych mu witamin czy też pierwiastków, takich jak potas. Soki warzywne bądź też owocowe są także świetnym źródłem błonnika, który z kolei polepsza funkcjonowanie układu pokarmowego, ułatwiając utrzymanie prawidłowej sylwetki.

Więcej informacji na stronie www.rembowscy.pl!